Дигитално обучение

Виртуална среда за работа

Дигиталната грамотност на децата и възможностите за онлайн обучение заемат все по-важно място в образователния процес.Ситуацията около COVID-19 допълнително ускори развитието на средствата за онлайн обучение.

Академия Атлантида предлага три основни типа уроци в зависимост от ситуацията и нуждите на учениците:
1) Присъствени уроци - стандартни часове, които не изискват виртуална среда и електронни устройства
2) Онлайн занятия за малки групи ученици чрез използването на Zoom. 
В този случай учениците преминават през дигитално обучение, което
да им помогне да се адаптират към предизвикателствата на виртуална среда. За нормалното протичане на часовете са нужни достатъчно бърз интернет, компютър, лаптоп или таблет, както и слушалки и микрофон.
Този тип занятия се използват също и при непредвидени обстоятелства като грипни ваканции и извънредни ситуации. Също така могат да бъдат прилагани и при ученици, които не се намират в София или такива, които нямат възможност да се придвижат до академията, за да се включат в занятията на място.
3) Хибридна класна стая - част от учениците са в учебната стая, а останалите се включват онлайн
чрез Zoom. За пълноценното преминаване на занятията се използват прецизни професионална камера
и микрофони. Този тип обучение е подходящ, ако ученикът не е в София или пък е болен и не може да дойде на място. Често семействата са ангажирани с планирани пътувания и този подход помага детето да не изпуска учебни часове.

Ето и част от основните технологии, с които успяваме да въведем учениците в света на електронното обучение и виртуалните технологии:

 

                            


Zoom е една от най-популярните платформи за видеоконферентни разговори, която е силно утвърдена на пазара. Системата е надеждна, интуитивна и учениците бързо се научават да я използват. Това важи и за най-малките ученици в 1 клас. Онлайн обучението помага на децата да усвоят основни умения за работа във виртуална среда. Учениците развиват своята дигитална грамотност и изграждат култура на поведение, която онлайн средата изисква.


Google Classroom е изключително проста и ефективна система, която позволява лесното онлайн споделяне на материали в дадена група или клас. Децата имат достъп до всички ресурси дори през своето мобилно устройство. Учениците получават и предават своите домашни работи, могат също да видят редакцията на учителя и направените от тях грешки. Системата е отлично интегрирана с Google Drive и Google Calendar, което улеснява допълнително процеса на работа. Децата са информирани за наближаващия учебен час, могат също да качват материали директно от телефона си или да задават своите въпроси под формата на чат или постове. Чрез Google Groups ще бъдете информарнирани за предстоящи състезания, както и за новини свързани с академията. Обединението на всички тези технологии дава възможност за изграждането на една модерна, функционална и лесна за работа дигитална инфраструктура.Учебният процес се автоматизира, а всички материали са налични в облачното пространство на Google и могат да бъдат видяни от родителите по всяко време. По този начин спестяваме време и ставаме все по-гъвкави в условията на постоянно променящата се динамична среда около нас.